Hallo Michiel,

Het is zomer, en wat voor een...

Een zomer met allerlei extremen. En op allerlei fronten lijkt de hitte toe te slaan. Of je nu op Schiphol uren in de rij moet staan, in Frankrijk in de file op de snelweg staat of bij 40 graden aan de Costa's ligt, als je geen verkoeling meer vindt in de Middellandse zee omdat het water ineens 30 graden blijkt of als je gewoon in Nederland blijft en last hebt van protestacties, de kans is groot dat de emoties soms hoog oplopen.

Er is eigenlijk maar één tip voor alle (verhitte) emoties: blijf kalm, adem rustig door en bedenk dat er altijd een oplossing is ook al zie je die nu nog niet.

Niet dat het altijd makkelijk is om kalm te blijven, maar je doet jezelf en de mensen om je heen een groot plezier als je dat toch probeert. En ja, ik oefen ook stug door... 😉

In dit laatste inspiratiebericht voor mijn vakantie wat zomerse inspiratie, mooie ervaringen en nieuwtjes.

Ik wens je een kalme zomer toe!

Warme groet, Michiel


Peergroup energie

Leiderschap gaat voor mij over het creëren van nieuwe leiders, niet over het verzamelen van volgers. Om hierin succesvol te zijn vraagt het van leiders dat ze zich met elkaar en hun organisatie verbinden. Dat ze zich laten inspireren en elkaar helpen groeien als mens.

Op een sfeervolle locatie in de prachtige omgeving van Heusden Vesting ontmoette een aantal leiders, die deelnemen aan het jaarprogramma 'De rem eraf!', elkaar onlangs. Om elkaar te inspireren, van elkaar te leren en persoonlijke ervaringen te delen.

Thema's zoal verandering, verlies, rouw, rituelen en zingeving passeerden de revue en leidden tot boeiende gesprekken. We verkenden hoe het leiden van transitie in organisaties geholpen is als deze thema's meer aandacht krijgen.

Met deze peergroup bijeenkomst verbonden we de persoonlijke reis die deze groep leiders maakt met hun professionele ontwikkeling.

In het leiderschapsprogramma 'De Rem Eraf' onderzoeken leiders eerst wat ze in hun persoonlijk leiderschap afremt. Om dan vervolgens met 'peers' te onderzoeken wat ze in hun professionele leiderschap binnen hun organisatie kunnen winnen.

Nieuwsgierig? In het najaar start weer een programma! Er zijn nog een paar plekken beschikbaar. Klik hier om het programma te bekijken!


Succesvolle eerste editie!

Afgelopen week (18-22 juli) vond de eerste editie van de Creatieve Zomerweek 'Op reis naar de toekomst' plaats, die Jeannette Claessen en ik verzorgden in Nuenen.

Tijdens het 5 daagse programma werden de deelnemers uitgedaagd om hun creatieve energie aan te boren. Op de ontdekkingstocht die dat opleverde had ieder zo voorbij zijn eigen drempels te bewegen. Want de angst voor het oordeel van een ander en/of het eigen oordeel ('of het wel goed genoeg' is), ligt voor iedereen op de loer zo blijkt.

Het was een feest om te zien hoe met speelse oefeningen, schilderen op muziek, werken met klei en allerlei andere materialen, er steeds meer ruimte kwam om te spelen en te luisteren naar het eigen persoonlijke verlangen. Om daar dan vervolgens vorm aan te geven. Voorbij de vraag of het 'goed genoeg' was voor een ander. Met alleen de vraag: "staat het voor jou symbool voor je verlangen en mag het voor jou een anker zijn?"

De plek, 'De Verbindende Factor' in Nuenen, bleek een schot in de roos. Een inspirerend atelier met alle voorzieningen en een fijne meditatie/stilteruimte erboven, waar de dag begon en afgesloten werd. We hebben er een heerlijke week gehad.

Feedback van een van de deelnemers:  Met dankbaarheid kijk ik naar de week die we samen hebben beleefd. Voor jullie begeleiding, voor de prachtige deelnemers, voor de openheid die daar direct mogelijk was. Er zijn nog veel indrukken te verwerken.

Volgend jaar organiseren we deze week weer! Ben je nieuwsgierig? Neem gerust even contact op. 


Beperking opgeheven, tijd voor nieuwe keuzes

De zomer is voor veel mensen een periode van uitrusten, vertragen, afschakelen en niet bezig zijn met wat je na de zomervakantie gaat doen. De praktijk die veel mensen zullen herkennen is anders: de tijd vliegt om, je voelt wat je uitputte en wat je niet meer wilt, je neemt je van alles voor en vertrekt vol goede moed na de vakantie weer naar huis.

En dan? Wat helpt je om dan ook echt dingen anders te gaan doen?

Het begint met inspiratie
Voor mij begon de zomer met het lezen van het boek 'Het zoutpad' van Raynor Winn, over een stel dat werkelijk alles verliest en dakloos wordt. Ze besluiten met een rugzak en wild kamperend een ruim 1000 kilometer lang wandelpad in zuid-west Engeland te gaan lopen. Zonder spoilers te delen: het boek inspireerde mij om een paar dingen de komende tijd anders te gaan doen. Zoals beter voor mijn lijf zorgen en zorgvuldiger omgaan met mijn tijd.

En dan ben ik er nog niet, weet ik. Die voornemens gaan pas iets opleveren als ik ze ook deel met anderen, met mijn vrienden, collega's, mijn vrouw en kinderen. En als ik ze vraag om mij feedback te geven over wat ze mij vervolgens zien doen. Ook als dat ongemakkelijk is.

Valkuil op de loer
Er ligt dan voor velen een valkuil op de loer: het alleen willen doen. Herkenbaar? Geen hulp vragen, geen anderen 'lastig vallen', geen lastige vragen krijgen. Als het niet lukt heeft niemand het gezien en heb je geen risico genomen dat iemand er wat van zou kunnen denken.

Een van mijn standaard vragen aan mijn coachees en bij (mannen)workshops is: heb je vrienden met wie je een gesprek kunt voeren over wat er voor jou werkelijk toe doet? Niet zelden blijkt dat die vrienden er niet zijn of dat ze al lang uit beeld zijn verdwenen. En dat goede voornemens met niemand gedeeld worden en (mede) daardoor vaak snel ingehaald worden door de praktijk van alle dag en oude patronen.

Voor eenieder die vol goede moed terugkomt van vakantie: stop met alles alleen doen! Zoek een vriend op, ga het gesprek aan met je partner, kinderen of collega of neem deel aan een programma met een peergroup. Deel wat je bezig houdt, wat je plannen zijn en vraag hulp en feedback. Jij zou voor een vriend toch ook tijd maken?

Beperkingen opheffen
Haal de rem er af en hef je beperkingen op! Neem jezelf serieus als je voornemens bent om na de vakantie andere keuzes te gaan maken en ga het gesprek aan. Uiteindelijk zie ik veel mensen die al heel lang rondlopen met wat ze anders zouden willen, de verandering soms jaren voor zich uit schuiven, daar veel last van ondervinden. Ze blijven proberen het allen te fixen, zonder resultaat. En die dan vastlopen in hun persoonlijke of professionele leven.

Dus vraag jezelf: 'wat kost het me als ik niets doe en het alleen probeer te fixen?' en 'wat levert het me op als ik wel uitreik en een helpende hand aanneem?'.

De zomervakantie is bij uitstek een tijd om het hier over te hebben met je partner of een vriend. Zodat je na de zomervakantie ook meters kunt maken en de verandering waar je naar verlangt ook vorm kunt geven.

NB: Het bord dat het baken op de foto siert, staat voor het opheffen van alle beperkingen voor de scheepvaart. 


Vanuit het kraaiennest

Wat ziet de uitkijk zoal op ons afkomen?

27 augustus - Vaartocht
De trossen los vaartocht met diepgang in de Biesbosch. Klik hier om te reserveren.

9 september - Vaartocht
Vaartocht met peergroup van het leiderschapsprogramma 'De rem eraf!' Besloten gezelschap.

21, 22 en 23 september - Workshop Leiden vanuit Mannelijke Kracht
Van woensdagavond t/m vrijdagmiddag verzorg ik - samen met Theo Van Den Heuvel - voor De School voor Transitie de 11e editie van de workshop 'Leiden vanuit Mannelijke Kracht'. Een workshop die steevast hoog gewaardeerd wordt en waar mannen zichzelf en elkaar werkelijk kunnen ontmoeten. Voor informatie en inschrijven klik hier.

26 en 27 september - Congres
Dr. Stephan B. Poulter (schrijver van De Vaderfactor, De Moederfactor en De Schaamtefactor) verzorgt een masterclass (26 september) voor coaches. En hij is keynote speaker op het congres 'Voorbij de schaamte ligt de vrijheid' (27 september). Hij zal daar, samen met vele andere gasten, tijdens een verrassend congres, workshops geven en met de zaal in gesprek gaan! De vroegboek actie is begonnen! Voor informatie en inschrijven klik hier.

3 oktober - Workshop Invloed, Impact en Resultaat
Op 3, 4 en 5 oktober en 14 en 15 november verzorgen Klaartje van Gasteren en ik de workshop voor leidinggevenden of mensen die de stap naar leidinggeven willen maken, de impactvolle workshop Invloed, Impact en Resultaat. 5 intensieve dagen waarin je leert je leiderschap te ontwikkelen en in te zetten zodat je je eigen potentieel vol benut! Voor informatie en inschrijven klik hier.

 


Verbinden is essentieel!

Als er iets een rem vormt op je persoonlijke ontwikkeling, is het wel 'isolatie', alleen doen, zelf oplossen en jezelf teleurstellen. Dus: trek je niet terug, reik uit, verbind je met anderen, vraag om hulp, voel je welkom!

Bij GeenManOverboord vind je persoonlijke begeleiding en het jaarprogramma 'De rem eraf!'. Ik vertel je er graag meer over! Bel me gerust of stuur een whatsapp bericht naar 06-50807558. (Wel pas na 18 augustus, want ook ik wil even vertragen en afschakelen 😃).