Flessenpost winter

 

Tentoonstelling Wonderwalls (NRW-Forum, Düsseldorf)Hallo Michiel,

Het is al weer bijna februari. Januari is voorbij gevlogen en ik hoop dat je 2023 goed begonnen bent!

In mijn laatste inspiratiebericht vertelde ik dat 'creativiteit omarmen' mijn thema voor 2023 is. En daar ben ik dan ook meteen maar mee begonnen dit jaar. Op 3 januari vertrok ik voor een korte schrijfretraite naar Düsseldorf. Daar heb ik een paar dagen in een hotel gebivakkeerd en onderzocht hoe het voor mij is om me een paar dagen volledig op schrijven te focussen.

Sowieso was het voor het eerst sinds lange tijd dat ik echt alleen was. Dat ik geen rekening hoefde te houden met wie of wat dan ook. Het leverde me ook wel wat spanning op. 'Nou ga je een paar dagen weg en besteedt daar geld aan, dan moet er natuurlijk ook wel wat gebeuren.' zei een stemmetje in mijn hoofd. 'Je kunt dan toch moeilijk 3 dagen tegen een lege pagina aan gaan zitten gapen.' Het zorgde voor een lichte druk en het maakte me zo nodig nog nieuwsgieriger naar hoe het zou uitpakken. 

Eenmaal aangekomen heb ik mijn 'kantoor' ingericht, muziek opgezet en ben eerst mijn hoofd maar eens leeg gaan maken. Door me over te geven aan de onzekerheid dat ik niet wist wat er zou gebeuren, dat ik mocht spelen, klooien, onderzoeken, ontstond er ruimte. Schrijven is zoveel meer dan woorden op een rijtje zetten.

Ik deed de welkome ontdekking dat ik van 9 tot 15 uur aan een stuk kon schrijven. Daarna was het 'op'. Het mooie aan Düsseldorf is dat er een paar mooie musea zijn binnen loopafstand van het hotel waar ik zat. Dat gaf me de gelegenheid dee tweede helft van de middagen te gebruiken om op te laden, inspiratie op te doen en me te laten verrassen. Bijvoorbeeld door deze haai die onderdeel was van de tentoonstelling 'Wonderwalls' in het NRW-Forum in Düsseldorf).

Uiteindelijk heb ik in 3 dagen zeker 22 uur geschreven, 3 musea bezocht, 3 keer Japans gegeten en veel (schrijf)resultaat geboekt. Deze start maakt me vastbesloten om 2023 mijn meest creatieve jaar ooit te maken!

Met speelse groet,

Michiel

PS: nou hoor ik je denken 'mooi, maar wat heeft dat met coachen en leiderschap te maken? Want daar was je toch van?' - wil je antwoorden op die vragen, lees dan vooral verder!

 


De leider als baken - aflevering 4

Voorgaan in spelen en plezier maken

“Weet je wat mijn beleid is, Soeters? ‘No bullshit’. Dat is mijn beleid!” Een grote grijns en een bulderende lach volgen. Ik zit tegenover een directeur van een grote organisatie die begrijpt dat zakendoen en, in het geval van zijn bedrijf, complexe technische installaties aanleggen ‘serious business’ is, maar die weigert zichzelf al te serieus te nemen en die gelooft dat plezier maken en werken hetzelfde kunnen zijn. Ik heb zelden zoveel horen lachen in een organisatie als in dat bedrijf. Het bulderde er vaak over de gangen.

Lees verder...


Creatieve zomerweek 2023

Samen met Jeannette Claessen verzorg ik voor de tweede keer een creatieve zomerweek. Van 17 t/m 21 juli 2023 ben je welkom in 'De verbindende factor' in Nuenen, waar we aan de slag gaan met de 5 zintuigen.

Ben je toe aan een andere kijk op je leven, heb je een verlies geleden en wil je daar betekenis aan geven, wil je je creativiteit onderzoeken en ruimte geven? Wil je daarbij nieuwe mensen ontmoeten en je daardoor laten inspireren?

We gaan met 8-10 mensen een week op ontdekkingstocht. We verkennen hoe het prikkelen van je zintuigen je nieuwe verhalen kan opleveren over jezelf, over je leven, over wat je te doen hebt en wie je bent. We werken met diverse materialen en we schrijven.

Aan het eind van de week heb je een concreet resultaat in de vorm van een boekje dat je meeneemt op de volgende etappe van je levensreis.

Klik hier voor meer informatie en inschrijven.

"Met dankbaarheid kijk ik naar de week die we samen hebben beleefd. Voor jullie  begeleiding, voor de prachtige deelnemers,
voor de openheid die daar direct mogelijk was. Er zijn nog veel indrukken  te verwerken."

(deelnemer Creatieve Zomerweek - editie 2022)


Trossen los in 2023

Het voelt nu nog niet uitnodigend, buiten. Maar daar gaat verandering in komen! Het wordt uiteindelijk weer prima weer om te gaan varen.

Gisteren was ik nog op de boot om de vochtvangers te legen en te checken of hij er nog goed bij lag. En het begon meteen weer te kriebelen. Ik zie uit naar varen met gasten. Naar plezier maken en gesprekken met diepgang. Naar ankeren in de Biesbosch voor de lunch, een duik in het water en daarna een biertje en een nootje op het dek. Naar de geur van zonnebrand en de warmte van de zon.

Op 16 juni en 8 juli vaar ik weer uit met de WuWei en daar kun je je voor aanmelden. Voor € 95 (en nog €10 korting als je een vriend(in) meeneemt) kun je aanmonsteren. We varen uit bij een minimum van 4 deelnemers en bij een woei tot windkracht 5.

Lijkt het je leuk om een dag op het water te zijn, nieuwe mensen te ontmoeten, verfrist en geinspireerd te worden?

Monster dan aan voor een dag 'Trossen los'!


Boeken via mijn website verkrijgbaar

De afgelopen jaren heb ik mij intensief bezig gehouden met het vertalen van een drietal boeken van de schrijver en psycholoog Dr. Stephan B. Poulter. Samen met mijn collega's Marnix Reijmerink, Janet Mulder en Frances Jonkers vertaalde ik respectievelijk De Vaderfactor en De Moederfactor. De Vaderfactor is intussen aan zijn vierde druk toe, De Moederfactor is in tweede druk. De Schaamtefactor is het laatste boek dat vorig jaar uitkwam.

Het lustrumcongres van De School voor Transitie, waaraan ik verbonden ben, werd gewijd aan het thema schaamte en samen met Steven Pont (Ontwikkelingspsycholoog, televisiemaker en schrijver) verzorgde ik een masterclass voor vakgenoten (coaches/therapeuten). Het congres liet me zien dat schaamte een thema is waar nog veel over te vertellen valt en waar nog veel mensen nieuwsgierig naar zijn.

Sinds kort zijn de De Moederfactor, De Vaderfactor en De Schaamtefactor via een link op mijn website te bestellen. Daarbij krijg je iets wat geen boekhandel je kan geven: als je via mijn website een van de boeken koopt, kun je me vragen stellen en met me in gesprek over wat het boek je doet of oplevert.

Kijk maar eens op de pagina. Overigens vind je daar ook artikelen terug die ik schreef voor het Tijdschrift voor Coaching. Naar Publicaties en artikelen.

PS De blogs rondom 'De leider als baken' vormen de opmaat voor een nieuw boek dat dit jaar het levenslicht gaat zien. In volgende edities meer daarover!


Vanuit het kraaiennest

Wat ziet de uitkijk zoal op ons afkomen?

7 februari 2023 Workshop 'Wil je meer veiligheid, neem meer risico' tijdens het Heliview Security Leadership Congres in 1931, Den Bosch
8 februari 2023 Vuurkorfsessie met oud-deelnemers van Leiden vanuit Mannelijke Kracht
8 maart 2023 Avond rondom transitie en rouw voor de fototraining 'Liefdevol rouwen' door Gerdien Wolthaus-Paauw
maart 2023 Start nieuwe groep programma 'De rem eraf!' - nog een paar plekken beschikbaar! Klik hier voor meer informatie.
 22-24 maart 2023 Leiden vanuit Mannelijke Kracht - Huissen Deze editie verzorg ik met mijn collega Steven van den Heuvel
1 en 2 juni 2023 Intensive voor mannen (vervolg op Leiden vanuit Mannelijke Kracht) Klik hier voor meer informatie.
16 juni 2023 De Trossen Los! Een dag varen met de WuWei voor ondernemers/leiders/leidinggevenden Klik hier voor informatie en inschrijven
 28-30 juni 2023 Leiden vanuit Mannelijke Kracht - Huissen
8 juli 20223 De Trossen Los! Een dag varen met de WuWei voor ondernemers/leiders/leidinggevenden Klik hier voor informatie en inschrijven
 17-21 juli 2023 Creatieve Zomerweek - Jeannette Claessens en Michiel Soeters - informatie is beschikbaar en inschrijven kan vanaf nu
 4-6 oktober 2023 Leiden vanuit Mannelijke Kracht - Huissen
 22-24 november 2023 Leiden vanuit Mannelijke Kracht - Huissen
2023 (nader te bepalen data) Masterclass 'Schaamte' voor begeleiders, coaches, therapeuten
2023 (nader te bepalen data) Online coaching traject 'Klaar met schaamte' - voor iedereen die wil afrekenen de negatieve gevolgen van je niet goed genoeg voelen

In de komende inspiratieberichten en e-mails zullen we je vanzelfsprekend op de hoogte houden!


Van zoekend naar gefocust, van geremd naar bevrijd!

Mag bij jou de rem er wel eens af? Wordt het tijd om jezelf te bevrijden en focus te krijgen, in een flow te komen? En daarmee ook je plek in je organisatie opnieuw richting te geven?

Dan is het leiderschapsprogramma 'De rem eraf!' iets voor jou. Persoonlijk leiderschap, ervaringen delen met peers, inspiratie en uitdaging.

Kijk hier voor informatie en inschrijven.