Hallo Michiel,

'Mag ik het even niet weten?' Een vraag die ik zelf heel lang niet durfde te stellen. Altijd fixen, altijd weten wat te doen, altijd sterk, nooit af laten weten, altijd op tijd, altijd netjes en aangepast.

Het is een tijd waarin voor de hand liggende antwoorden tekort schieten. Een tijd waarin mensen het gevoel hebben dat er veel - zo niet steeds meer of te veel - van ze gevraagd wordt. De neiging om heel hard te blijven werken en op zoek te gaan naar het antwoord, om het te fixen, om te zorgen, om sterk te zijn, om perfect te zijn, is HEEL GROOT.

Toch is het belangrijk even stil te staan. Je af te vragen wat jij nodig hebt. En misschien is dat wel om het gewoon even niet te weten. Velen van ons trekken zich terug en proberen het voor zichzelf op te lossen. Hulp vragen is 'het niet weten' en dat past niet. Dat is falen.

Maar hoe doe je dat dan? Even stil staan. Hoe geef je eraan toe? Als je weet dat het nodig is, maar je hebt nooit geleerd hoe dan...

Oefen maar eens met iemand die dicht bij je staat, je partner, een vriend(in), een ouder, een coach. Zeg maar eens hardop: 'Ik weet het even niet. Je hoeft het niet op te lossen, maar zeg me dat het oké is'. Je zult zien dat er iets gebeurt dat je helpt. Dat ruimte geeft. Misschien wel een mooi gesprek...

Je kunt niet veranderen wat je niet erkent. Alle verandering begint bij het erkennen dat je iets anders wilt dan je hebt. Dan heb je ook iets anders te doen dan je deed.

Ik oefen met je mee!

Zonnige nazomergroet!

Michiel


Inspiratieavond 'Bevrijdend Leiderschap'

Voel jij dat er meer in zit? Dat je niet de aansluiting voelt bij mensen die je zou willen? Merk je dat mensen zich niet bij jou aansluiten? Lukt het je niet om verandering vorm te geven zonder veel gedoe en weerstand? Voel je je geremd in je leiderschap?

Wordt het tijd voor verandering?

Neem dan eens deel aan de inspiratieavond Bevrijdend Leiderschap. Een laagdrempelige online ontmoeting waarin we aan de slag gaan en je kunt proeven hoe het is om met mij aan de slag te gaan. Hoe het is om met een peer-group te werken en te ontdekken dat jij niet de enige bent die worstelt.

Ik kan je beloven dat je nieuwe inzichten gaat krijgen en dat je zin krijgt om de rem eraf te gooien!!

Wees van harte welkom op 9 november aanstaande van 19:30 tot 21:30h. We werken via Zoom, je hoeft er de deur niet voor uit!

Klik hier om in te schrijven voor de online inspiratie avond.


Schaamte, een heikel onderwerp

Op 26 en 27 september vonden twee bijzondere gebeurtenissen plaats rondom het thema 'schaamte'.

Op maandag een masterclass die ik samen met Steven Pont (ontwikkelingspsycholoog, systeemtherapeut en mediator) verzorgde voor een groep van ruim 30 coaches en therapeuten.

Op dinsdag een congres met de titel "Voorbij de schaamte ligt de vrijheid". Vanuit verschillende invalshoeken keken ruim 80 deelnemers vanuit diverse invalshoeken naar het thema schaamte. Met stembevrijding, zang, lichaamswerk, inhoudelijke workshops en veel plezier. Wat bijzonder om van mensen te horen 'dat dit het eerste congres ooit was waarop mensen geen masker droegen en zichzelf zo vanaf het eerste moment aan elkaar lieten zien'. Dat zelfs degene die binnenkwam met het idee 'dat hij niet zoveel met schaamte had', moest erkennen dat schaamte wel wat met hem heeft en dat het een heel gelaagd thema is.

Het congres, dat georganiseerd werd door De School voor Transitie en uitgeverij Circle Publishing, toonde aan hoe belangrijk dit thema is en hoe belangrijk het is er nog meer mee te doen.

Na het vertalen van De Schaamtefactor, en daarvoor ook De Vaderfactor en De Moederfactor, wordt het nu tijd om dit onderwerp verder uit te diepen. Op het congres hoorde ik meermaals de vraag om een vervolg.

Schaamte is een heikel onderwerp, maar het vormt de grootste rem op onze ontwikkeling en onze levensvreugde! Zowel persoonlijk als professioneel en in organisaties/teams.

In 2023 komt er een vervolg! Meer hierover in volgende inspiratieberichten.

PS 1: in mijn jaarprogramma 'De rem eraf!' kijk ik met je naar hoe schaamte de rem op jouw leven en werk vormt. En we kijken met de peer-groep naar schaamte in organisaties.

PS 2: als je het leuk vindt een verslag van 'Voorbij de schaamte... ligt de vrijheid' te lezen, dan vind je hier een prachtige impressie, geschreven door Teus Lebbing, journaliste.


Vanuit het kraaiennest

Wat ziet de uitkijk zoal op ons afkomen?

9 november 2022 - 19:30-21:30

Online

Inspiratieavond Bevrijdend Leiderschap. Klik hier voor meer informatie en inschrijven.
10 november 2022 - Zeist

Boekpresentatie 'Ankerplaats', het nieuwste boek van Riet Fiddelaers-Jaspers, waarvoor ik een gedicht schreef. Met diverse optredens, o.a. mijn voordracht van het gedicht.

Klik hier voor meer informatie en inschrijven.

16 november t/m 18 november - Huissen

Leiden vanuit Mannelijke Kracht (voor De School voor Transitie) begeleid door Theo van den Heuvel en Michiel Soeters.

Klik hier voor meer informatie en inschrijven (nog slechts enkele plaatsen beschikbaar!)

18 november - Huissen

Symposium - Op zoek naar wegwijzers n.a.v. het boek 'Papa's rouwen ook'

Kijk hier voor meer informatie - speciaal voor coaches/therapeuten/(rouw)begeleiders