Hallo Michiel,
2023 loopt ten einde. 'Nou ja', hoor ik je denken, 'we hebben nog een maand!' Maar ja, die decembermaand is vaak vol met dingen die af moeten en met feestdagen, dus die is zo om.
Tijd om voor jezelf terug te blikken en vooruit te kijken? Voor mij wel. Die laatste maand, de aanloop naar een nieuw jaar, is een moment om terug te kijken. Wat is er van mijn ideeën en plannen terecht gekomen, waarin heb ik me ontwikkeld en wat wil ik er volgend jaar mee?
Ik stel vast dat ik dit jaar mijzelf sterk ontwikkeld heb als het gaat om mijn vak als coach, begeleider, trainer. Dat ik daardoor meer voor mensen kan betekenen op belangrijke thema's zoals stress, burn-out en veerkracht. En ik zie dat ik veel geschreven heb, maar vooral voor publicaties van anderen. Zoals een vriend van me zei: 'Waarom schiet het schrijven van je boek niet op? Je bent loyaler naar anderen dan naar jezelf.' Die raakte me.
Dus als ik vooruit kijk naar 2024, dan is loyaliteit aan mezelf een thema en zijn er twee belangrijke projecten om loyaal aan te zijn:
- het afronden en publiceren van mijn boek "De leider als baken", en
- in GeenManOverboord een sterkere focus aanbrengen op de relatie tussen (persoonlijk)leiderschap en (chronische) stress & veerkracht.
→ In dit inspiratiebericht alvast wat doorkijkjes naar deze twee thema's.
En hoe is dat voor jou? Wat heb jij dit jaar geleefd? Je droom, of iemand anders' leven? Heeft de waan van de dag je in de greep en stel je belangrijke dingen uit? Wat betekent dat voor 2024? Wat is voor jou belangrijk, volgend jaar? Hoe ga jij betekenis geven aan jouw leven en werk?
We hebben in 2024 een dag extra, gebruik 'm goed!
Ik wens je een mooie laatste maand in 2023 toe. Geniet van de feestdagen en tot in 2024!
Michiel
Extra dimensie in 2024
Door meer aandacht voor stress en burn-out klachten bij leiders breng ik een extra dimensie in mijn coaching praktijk die jou als cliënt extra (mentale) gezondheidswinst gaat opleveren.
Er is terecht veel aandacht voor stress op de werkvloer. In onze maatschappij die bol staat van complexiteit, verwachtingen, efficiency en automatisering wordt er veel van mensen gevraagd. In die complexiteit is het belangrijk dat leiders (leidinggevenden) een baken van rust kunnen zijn voor hun mensen. Maar wat als die ook ten prooi vallen aan prestatiedruk en de hoge verwachtingen die aan hen gesteld worden. Of die ze aan zichzelf stellen?
Lees verder...
Lezingen en workshops 'De leider als baken' als opmaat naar…
Dit jaar verzorgde ik twee workshops rondom het thema 'de leider als baken'. Bij het Pensioenfonds Rail en Infra verzorgde ik een workshop voor het gehele management, inclusief de raad van bestuur. Bij Stichting LOGOS, een scholengemeenschap in Gelderland, verzorgde ik een workshop aan het begin van het schooljaar voor directeuren en medewerkers van de 18 scholen die onderdeel van de scholengemeenschap vormen.
Tijdens beide workshops heb ik gewerkt rondom de vragen 'waarom is het belangrijk dat leiders bakens zijn' en 'hoe ben je als leider een baken'. Daarbij heb ik in de praktijk al kunnen werken met de thema's van het boek dat ik nu schrijf en dat volgende jaar gaat verschijnen: 'De leider als baken - Leiderschap voor meer veiligheid, plezier en resultaat' (althans, dat is de werktitel).
De komende maanden zal ik het schrijfproces, na een periode van veel trainingen, coaching en workshops, weer gaan oppakken. Ik zie er naar uit om met meer organisaties en leiders te werken rondom deze thematiek: hoe maak ik van mijn organisatie een (psychologisch) veiligere werkplek waar met meer plezier en minder (ongezonde) stress meer resultaten worden behaald.
Mocht je vragen hebben rondom leiderschap waarover je in het boek een antwoord zou willen lezen, laat het me weten! Nu kan ik het nog meenemen.
Vanzelfsprekend meer hierover in volgende inspiratieberichten.
De eerste keer...
Na het vertalen van 3 boeken van Dr. Stephan B. Poulter is er nu een boekje verschenen waar mijn naam als auteur op staat. En wow, dat is echt gaaf!
Het 'boekje bij het blik' zoals ik het ben gaan noemen, is een handleiding voor het gebruik van het 'Blik op Transitie'. Dat is een kaartenset voor coaches, begeleiders, therapeuten en HR-professionals die is uitgegeven door De School voor Transitie. Het bevat 52 kaarten die allerlei thema's belichten of die ter inspiratie dienen bij de begeleiding van mensen.
Het boekje bevat bij elke kaart een korte toelichting, een of meer vragen die je kunt gebruiken in de begeleiding en een kijk, lees of luistertip. De leestips gaan vergezeld van een uitgebreide boekenlijst die ter inspiratie kan dienen. De luistertips zijn in een playlist op Spotify beschikbaar gemaakt.
Op de inspiratiedagen die we met De School voor Transitie beleefden in Lille, afgelopen september, mocht ik het eerste exemplaar in ontvangst nemen.
Ben je geïnteresseerd in dit mooie blik? Je kunt het bestellen! Klik hier om te bekijken en/of bestellen.
Wat schoonheid met ons doet
Wellicht herken je het: je bent in een museum of in een mooi gebouw of in de natuur en er komt een gevoel van opwinding, van bewondering, van ontzag misschien. Kunst, architectuur, natuur, ze zijn goed voor ons welzijn.
Een van de ervaringen die mij nog scherp voor de geest staat is een bezoek aan een museum in Düsseldorf, met mijn zoon Mees, waar een tentoonstelling was van de Vlaamse kunstenaar Marcel Broodthaers. Die inspireerde ons zo, dat we daarna als het ware 'stuiterend' van de energie naar buiten liepen. En we niet konden ophouden met elkaar te delen en te genieten van wat we gezien hadden.
Schoonheid en betekenis komen samen in alle vormen van kunst en in de natuur. Ze zijn heilzaam voor ons, verlagen het niveau van het stress-hormoon cortisol en verbinden mensen met elkaar.
Natuurlijk valt over smaak niet te twisten, maar wetenschappelijk onderzoek wijst wel uit dat de beleving van schoonheid in een vorm van kunst en in de natuur goed is voor onze gezondheid. In het maken van en het genieten van ligt een heilzame werking besloten.
Dus, wil je jezelf een plezier doen en na een drukke werkweek je lichaam een plezier doen: ga naar een museum, maak muziek of een kleur een mandela, ga wandelen in het bos en geniet!
Het gezondheidseffect is gratis, direct beschikbaar en vaak goed voelbaar. Veel plezier!
[Het kunstwerk op de foto is gemaakt door Romée van Oers voor de H3H Biënnale Oosterhout 2023]
Gun je iemand anders ook dit inspiratiebericht? Stuur 'm gerust door.
Kreeg je dit inspiratiebericht maar ben je nog niet geabonneerd en wil je dat wel? Abonneer je hier
Heb je vragen of behoefte aan een gesprek om te onderzoeken wat ik voor je kan betekenen? Plan een afspraak!
GeenManOverboord is partner van De School van Transitie, aangesloten bij NOBCO en gekwalificeerd om volgens de CSR-Methode te werken met Stress- en Burn-out-klachten.
|