Hallo Michiel,

Je kunt de krant niet openslaan (op papier of online) of het gaat over leiders, politici en publieke figuren die 'over de schreef gaan'.

In deze inspiratie mail wil ik het daar graag over hebben. Want het roept bij mij, naast verbazing en verontwaardiging, ook de vraag op: 'ja en hoe doe ik dat nou?' En: 'hoe breng ik de waarde en het belang van ethisch gedrag voor leiders goed voor het voetlicht?'

Ben ik zelf wel eens over de schreef gegaan met een foute grap of onvoldoende gevoel voor grenzen? Vast wel. Nee, zeker wel. Ik heb - in mijn jongere jaren - het gevoel ondergewaardeerd te zijn op oneigenlijke wijze gecompenseerd. In een cultuur waarin de leider van de organisatie onethisch gedrag liet zien voelde het voor mij kennelijk toelaatbaar daarin mee te gaan.

Heeft me dat als leider beïnvloed? Ja, ik heb me lang voor dit specifieke feit geschaamd. En ik zag het desastreuze effect van een gebrek aan ethiek bij de leiding op mezelf en op de rest van de organisatie. Ik besloot het anders te gaan doen.

Is me dat ook gelukt en heb ik een sterk ethisch kompas? Ja, op een aantal belangrijke punten zeker. En ik kan zien en erkennen dat ik imperfect ben.

Heb ik me er op laten aanspreken? Ja, maar mogelijk te weinig. In ieder geval heb ik er onvoldoende feedback op gevraagd.

Speelt schaamte een rol? Jazeker! De angst niet goed genoeg te zijn of afgewezen te worden is ook mij zeer bekend.

Is 'de wet' niet overtreden hetzelfde als 'ethisch zijn'? Nee, dat denk ik niet.

Wat is er belangrijk voor leiders? Begrijpen waar het over gaat en de dialoog erover voeren in hun organisaties. Net zoals je dat thuis doet met je kinderen aan de eettafel, toch? Onderzoeken wat 'voorbij de grens is', hoe je dat ervaart en hoe je daar zelf zorgvuldig in kunt zijn.

In mijn blog (de vierde in de serie 'De leider als baken') veel meer hierover.

Ethiek en schaamte zijn nauw verbonden. Daarnaast is schaamte een belangrijk thema in begeleider- en leiderschap.
Dus niet helemaal los van bovenstaande: op 26 en 27 september organiseert De School voor Transitie een masterclass en een congres, waaraan ik bijdraag in de organisatie én met een workshop op 27 september. Voorbij de schaamte ligt de vrijheid! Het belooft een geweldig evenement te worden. Kijk hieronder voor de link naar de flyer en de pagina met informatie bij De School voor Transitie.

Tenslotte: voor de creatieve zomerweek 'Op weg naar de toekomst' die ik samen met Jeannette Claessen verzorg hebben we een prachtige locatie geboekt. Lees er in deze mail meer over.

Met enthousiaste groet!

Michiel Soeters


Het gaat gebeuren! Op 26 en 27 september 2022!

Voorbij de schaamte...

Heb jij ooit een congres meegemaakt waar het thema schaamte expliciet op de agenda staat? Waar je geïnspireerd wordt om dit thema in jouw leiderschap en begeleiderschap te onderzoeken? En waar je handvatten krijgt om voorbij de schaamte te gaan? Voor jezelf? Voor de mensen aan wie je leidinggeeft of waar je mee werkt? Dit is je kans op zo’n congres!

...ligt de vrijheid!

Of je nu leider in een organisatie bent of coach, begeleider of therapeut: kijk hier voor de flyer.

Sprekers zijn Stephan Poulter (live aanwezig uit Amerika), Elke Vierveijzer, Wibe Veenbaas, Peter Ottens, Mieke Bouma, Paula Kolthoff, Chantal Goossens, Marnix Reijmerink en Michiel Soeters.

Ben je geïnteresseerd en wil je je aanmelden? Of heb je vragen? Kijk op De School voor Transitie of neem contact met me op!


Op weg naar de toekomst

Het dorp Nuenen, vlak bij Eindhoven, heeft enige tijd een van 's werelds bekendste schilders gehuisvest en een paar van zijn schilderijen zijn daar ontstaan. Natuurlijk heb ik het over Vincent van Gogh.

Vlak bij de beroemde watermolen die bij de ingang van het dorp staat, ligt Den Dries, waar het atelier 'De Verbindende Factor' is gevestigd. Een heerlijke plek die je direct uitnodigt te vertragen, te nieuwsgierig te zijn, te verstillen, de handen uit de mouwen te steken, te creëren en te spelen.

En dat is precies wat we gaan doen in de week met als thema 'Op weg naar de toekomst'. Een week waarin we je uitdagen om te vertragen, te onderzoeken wat jou roept in de volgende fase van je leven, hoe je dat vorm zou willen geven en dat om te zetten in een kunstwerk dat een baken voor je mag zijn. Dat je elke dag mag herinneren aan wat je roept, waar je voor op wilt staan, wat jou leven zin geeft.

Deze week is er speciaal voor mensen die op een kruispunt staan. Die voelen dat ze geroepen worden maar nog niet weten waardoor. Die een volgende levensfase ingaan en daarbij houvast in zichzelf kunnen gebruiken.

Deze creatieve zomerweek met Jeannette Claessen, beeldend kunstenaar en coach en Michiel Soeters, coach en creatieveling vindt plaats op 18 t/m 22 juli 2022.

Meer informatie? Kijk hier voor nadere informatie of neem contact met me op! 


De leider als baken - aflevering [4]

Her-ijk je kompas regelmatig!

In deze blog ga ik in op de vraag waarom ethisch gedrag zo belangrijk is, wat onethisch gedrag is, waarom het belangrijk is om je ethisch kompas regelmatig te ijken en hoe je dat doet.

Zodat jij een leider kunt zijn waar mensen zich niet voor hoeven schamen.

Lees hier de vierde blog in deze serie.


Mag de rem er bij jou ook vanaf?

Er zijn nog twee plekken beschikbaar voor de volgende editie van het jaarprogramma 'De Rem Eraf!'. Voel je ook dat er meer in zit, maar krijg je er de vinger niet achter wat je tegenhoudt? Zou je meer focus en zingeving in je leiderschap leggen? Kijk dan hier voor meer informatie.


Vanuit het kraaiennest

Wat ziet de uitkijk zoal op ons afkomen?

20 mei
Leiderschapsdag op het water 
- Een dag het water op met de peer-groep van het jaarprogramma 'De rem eraf!'

21 mei
De trossen los 
vaartocht met diepgang in de Biesbosch. Klik hier om te reserveren.

11 juni
Vaardag gasten Inloophuis Toon Hermans Waalwijk (besloten gezelschap).

18 juni
De trossen los vaartocht met diepgang in de Biesbosch. Klik hier om te reserveren.

29 juni-1 juli
Mannenworkshop 'Leiden vanuit Mannelijke Kracht' - een workshop die verzorgd wordt door De School voor Transitie. Bij deze editie ben ik een van de begeleiders. Kijk hier als je nieuwsgierig bent naar wat die workshop inhoudt.

9 juli
Vaardag gasten Inloophuis Toon Hermans Waalwijk (besloten gezelschap).

15 juli
De trossen los vaartocht met diepgang in de Biesbosch. Klik hier om te reserveren.

18-22 juli
Creatieve zomerweek 'Op reis naar de toekomst'. Een week waarin al je zintuigen worden geprikkeld om jezelf te ontdekken en nieuwe stappen te zetten. Je zet je creativiteit in om vorm en beeld te geven aan datgene wat jou roept naar de volgende fase van je leven! Verzorgd door Jeanette Claessens en Michiel Soeters. Meer informatie en inschrijven.

26 en 27 september
Dr. Stephan B. Poulter (schrijver van De Vaderfactor, De Moederfactor en De Schaamtefactor) verzorgt een masterclass (26 september) voor coaches. En hij is keynote speaker op het congres 'Voorbij de schaamte ligt de vrijheid' (27 september). Hij zal daar, samen met vele andere gasten, tijdens een verrassend congres, workshops geven en met de zaal in gesprek gaan! De vroegboek actie is begonnen! Voor informatie en inschrijven klik hier.


Verbinden is essentieel!

Als er iets een rem vormt op je persoonlijke ontwikkeling, is het wel 'isolatie'.
Dus als je er even doorheen zit of de uitweg niet ziet: trek je niet terug, reik uit, verbind je met anderen, vraag om hulp, voel je welkom! Ook voor jou geldt: er is GeenManOverboord.