Flessenpost winter

 

Hallo Michiel,

 Een van de belangrijkste eigenschappen van de leider is: kalm blijven. Je niet laten gijzelen door angst, tegenslag, dreiging of stormvelden. Niet dat het je helpt om 'stoïcijns' te blijven en te doen alsof emoties er niet zijn. Nee, het gaat erom je emoties te willen voelen, te aanvaarden dat ze er zijn en te blijven ademen zonder er meteen op te reageren. Zodat je er niet door overweldigd wordt en je emotionele brein kalmeert zodat je weer helder kunt nadenken en keuzevrijheid hebt.

En de mensen om je heen dan? Die zullen naar jou kijken. Als jij een baken van rust kunt zijn, straalt dat ook uit naar de mensen om je heen. 

Wellicht had je ooit (of wellicht nu nog) een leidinggevende, docent of ouder die niet kalm kon blijven. Bedenk maar eens wat jou dat voor gevoel gaf of geeft. De kans is groot dat je eigen emoties die van de leider gingen volgen. Dat zijn of haar boosheid of angst ook jou onrustig en boos of angstig maakte.

We zullen ons vermogen kalm te blijven nog hard nodig hebben, de komende tijd. Het is - ook voor mij - soms een klus om niet overweldigd te worden door wat er in de wereld om ons heen gebeurt en het (mogelijke) effect dat dat op ons leven heeft. Het nieuwe hoofdstuk dat er nu, met de ontwikkelingen in Oekraïne, aan toegevoegd wordt, zal het een uitdaging maken om kalm te blijven.

Meditatie is een krachtig hulpmiddel. Focussen op je ademhaling, stilte opzoeken en oefenen in acceptatie van wat er is. Niet in gedachten hoeven 'vechten' tegen waar je geen invloed op hebt.

Dat kan als speciale oefening aan het begin of einde van de dag, maar ook gewoon, gedurende de dag. Als er nieuws langskomt waarvan je voelt dat je boos of angstig wordt. Als je merkt dat je 'ergens iets van vindt'. Dan helpt het ook om even te focussen op je ademhaling en een paar keer diep in en uit te ademen. Je hand op je buik en daar 'naar toe te ademen'. Het helpt je om niet ergens op te reageren maar het even stil te laten zijn.

Je zult merken dat je dan niet hoeft te oordelen. Dat je dan makkelijker vragen stelt aan jezelf, je medewerker, collega, leerling, partner of je eigen kind. Vragen zoals 'Wat doet dit met je?' en 'Wat denk jij dat het beste is om te doen in deze situatie?'.

Ik wens ons veel kalmte toe!

Hartegroet, Michiel


De leider als baken - aflevering 2

Mogelijkmakers

Weinig ondernemers en leiders zullen het met me oneens zijn als ik zeg dat organisaties wendbaar, innovatief en flexibel moeten zijn.

Ondernemen of een organisatie leiden lijkt bijna synoniem met je aanpassen, continu verbeteren en nieuwe ideeën genereren en vormgeven.

En toch zijn verbeteren en innoveren geen vanzelfsprekendheid. 

Lees hier de blog over mogelijkmakers.


De trossen los!

Vaar jij mee? Als je voelt dat het tijd is om even afstand te nemen en op te laden, dan is dit voor jou...
 
 
De trossen los: laat je met en door anderen INSPIREREN, kom GENIETEN op het water, en stap met NIEUWE ENERGIE weer van boord. 
 
Monster aan voor een vaartocht met diepgang in de Biesbosch.
 
 
Als abonnee op mijn Inspiratieberichten heb je voorrang om een plekje te bemachtigen. Over twee weken ga ik ermee adverteren. Dus wil je mee? Reserveer dan snel een plek!

Uitzicht vanuit het kraaiennest

Wat ziet onze uitkijk boven in de mast zoal op ons afkomen?

2-4 maart
Mannenworkshop 'Leiden vanuit Mannelijke Kracht' - een workshop die verzorgd wordt door De School voor Transitie en waaraan ik als begeleider verbonden ben. Er zijn nog een paar plaatsen beschikbaar! Kijk hier als je nieuwsgierig bent wat die workshop inhoudt.

7 en 8 mei
Mannenworkshop "Intensive - Crossing Bridges, Finding Purpose'. De vervolgworkshop voor mannen die Leiden vanuit Mannelijke Kracht hebben gevolgd. Een verdiepende workshop die ik samen met mijn collega Steven van den Heuvel voor De School voor Transitie verzorg.

21 mei
De trossen los 
vaartocht met diepgang in de Biesbosch. Klik hier om te reserveren.

39 juni-1 juli
Mannenworkshop 'Leiden vanuit Mannelijke Kracht' - een workshop die verzorgd wordt door De School voor Transitie. Bij deze editie ben ik een van de begeleiders. Kijk hier als je nieuwsgierig bent wat die workshop inhoudt.

11 juni
Vaardag gasten Inloophuis Toon Hermans Waalwijk (besloten gezelschap).

18 juni
De trossen los vaartocht met diepgang in de Biesbosch. Klik hier om te reserveren.

9 juli
Vaardag gasten Inloophuis Toon Hermans Waalwijk (besloten gezelschap).


Verbinden is essentieel!

Als er iets een rem vormt op je persoonlijke ontwikkeling en je levensgeluk, is het wel 'isolatie', je terugtrekken, uit contact gaan met de mensen om je heen.

Mocht het je aanvliegen de komende tijd en merk je dat je uit verbinding gaat:
trek je niet terug, reik uit, verbind je met anderen, vraag om hulp, voel je welkom!

Klik hier om een hulplijntje te leggen en mij een mail te sturen!