Flessenpost winter

Hallo Michiel - hoe is januari jou bevallen?

Na de jaarwisseling voelt januari voor mij altijd als een soort van 'nieuwe start'. De drukte en versiering van december het huis uit en weer wat meer rust en eenvoud. Met een lucht die grijs is, met een specifiek soort licht vanwege de lage stand van de zon en met dagen die al weer langer worden.

Het is ook een maand die me doet verlangen. Naar lente, naar zeilen, naar buiten zijn en naar buiten werken (wandelen met coachees, varen met leiders en buiten schrijven).

Januari werd dit jaar een maand waarin leiderschap ook op een negatieve en serieuze manier onder het vergrootglas kwam te liggen. Waarbij ook ik terugdacht aan hoe mijn leiderschap gevormd is. Hoe ik in mijn rol als leider psychologische en emotionele veiligheid heb geboden voor de mensen aan wie ik leiding gaf - en hoe ik dat voor mijn gezin en de anderen om me heen heb gedaan. En waarin ik daarbij tekort geschoten ben en intussen veel geleerd heb.

Het was voor mij aanleiding om er in mijn blog aandacht aan te besteden en om nog meer in te zetten op werken met mannen. Zowel individueel als in mannenworkshops. Simpelweg omdat we - ikzelf en de mannen die ik ontmoet - nooit uitgeleerd raken. Ik vind dat we elkaar moeten helpen de leiders te zijn die schaamtevrij en met een positieve mindset anderen tot baken zijn.

Je hoort en leest nu vooral "wat mannen en leiders 'anders' moeten doen", maar het gaat nog niet over "hoe dan". Hoe je oude ingesleten patronen en onderliggende schaamte aanpakt en daar werkelijk nieuw leiderschap voor in de plaats zet. Daar hebben mannen elkaar en goede begeleiding bij nodig!

Uiteindelijk moet je het zelf doen, maar je hoeft het niet alleen te doen.

Warme groet,
Michiel


Nieuwe serie blogs in 2022

In 2022 staat het thema 'De leider als baken' centraal in mijn blogs. Daarin onderzoek ik op welke manieren je als leider anderen tot baken kan zijn, wat daar voor nodig is en wat ik daar zelf nog te leren heb. Ik wil jou daar mee inspireren en je met concrete tips helpen stappen te maken.

Voor mij is een leider niet persé een directeur of leidinggevende in een organisatie. Leiderschap is overal, ook als je bijvoorbeeld coach of trainer van een sportteam bent, in de gemeente een werkgroep leidt, een kerkgemeenschap leidt, projecten leidt of docent op school bent. En natuurlijk als je vader of moeder bent, jouw leiderschap is nodig om je kinderen te begeleiden naar een zelfstandig en vervuld leven.

Wat maakt iets een baken?

  • zichtbaarheid - een baken moet zichtbaar zijn anders heeft het geen functie;
  • richting geven - een baken helpt je richting te bepalen, het vertelt je waar je naartoe moet, of juist moet wegblijven;
  • geankerd zijn - een baken heeft een vaste plek, is stabiel, geankerd, zodat je je er ook met vertrouwen op kunt richten;
  • begrenzen - een baken geeft grenzen aan, van de vaarweg, van het toelaatbare, maar het geeft dus ook toestemming waar wel te gaan.

Deze thema's zal ik in 2022 in de blogs die ik schrijf, in workshops en in mijn werk als leiderschapscoach verder gaan uitwerken.

Lees hier de eerste blog van 2022:

Een blog over hoe je deur wel open kan staan, maar dat het belangrijker is of en hoe mensen naar binnen durven stappen.
Met praktische tips om een toegankelijker leider te worden. Lees 'm hier: Ik bedoelde het niet verkeerd! 

 

 


Is dit iets voor jou?

Nieuws/tips/actueel/bronnen/artikelen/links

Het boek 'De Schaamtefactor' is gepubliceerd

Eind december verscheen de vertaling van The Shame Factor van Dr. Stephan B. Poulter - De Schaamtefactor - bij Circle Publishing. Het is het derde boek dat ik van deze Amerikaanse psycholoog vertaalde. Het voorwoord bij de Nederlandse vertaling werd geschreven door Steven Pont (ontwikkelingspsycholoog, televisiemaker en schrijver).
Hij beschrijft daarin hoe gezonde schaamte ons 'ethisch en moreel kompas' helpt vormen en volgen. Maar dat ongezonde schaamte ons in alle aspecten van ons leven tot vijand kan worden. Stephan Poulter neemt je in dit boek mee, alsof hij met je in gesprek gaat, langs diverse aspecten van schaamte. Een emotionele terrorist waar niemand immuun voor is...

Het boek is te bestellen bij de lokale boekhandel (ISBN nr. 978-90-771794-1-3) - dat heeft mijn voorkeur - of online bij de uitgeverij Circle Publishing of bij de bekende online boekhandels.

Column in Tijdschrift voor Coaching

Als lid van de redactie van het Tijdschrift voor Coaching schrijf ik regelmatig een column. De laatste lees je hier: Column Tijd: vriend of vijand

De Verliescirkel

Gisteren had ik een mooi gesprek met Riet Fiddelaers-Jaspers, expert op het gebied van rouw en auteur van vele boeken over rouw en verlies. Riet is eigenaar van Expertisecentrum Omgaan met Verlies en ze is collega binnen het team van De School voor Transitie. Zij maakt de prachtige podcast-reeks 'De Verliescirkel' en interviewde daar al verschillende mensen.

Het gesprek dat ik gisteren met haar had ging over het boek De Schaamtefactor. De podcast verschijnt in februari-maart.
Als je nu alvast eerder afleveringen wilt luisteren, je vind ze hier: podcast De Verliescirkel.


Uitzicht vanuit het kraaiennest

Wat ziet onze uitkijk boven in de mast zoal op ons afkomen in 2022?

2-4 maart
Mannenworkshop 'Leiden vanuit Mannelijke Kracht' - een workshop die verzorgd wordt door De School voor Transitie en waaraan ik als begeleider verbonden ben. Er zijn nog een paar plaatsen beschikbaar! Kijk hier als je nieuwsgierig bent wat die workshop inhoudt.

7 en 8 mei
Mannenworkshop "Intensive - Crossing Bridges, Finding Purpose'. De vervolgworkshop voor mannen die Leiden vanuit Mannelijke Kracht hebben gevolgd. Een verdiepende workshop die ik samen met mijn collega Steven van den Heuvel voor De School voor Transitie verzorg.

mei-juni-juli-augustus-september
ZIN om te varen? In de zomermaanden ga ik met kleine groepjes mannen het water op. Om een dag plezier te hebben en om mooie gesprekken te hebben over hoe we zin geven aan ons leven.
We kennen allemaal wel die gedachte 'is dit alles?'. Een dag op het water met andere mannen leent zich uitstekend om elkaar te inspireren en tot nieuwe gedachten te komen.
De data zijn nog niet vastgesteld. Heb je wel interesse om mee te gaan, meld je dan even!