Hallo Michiel,

Ken je dat gevoel? Dat je de wekker nog een keer 'op z'n kop wilt slaan' om de snooze knop in te drukken en het opstaan uitstelt? En misschien wel nog een keer?

Uitstelgedrag, ik ken het goed. Ik geef er niet altijd aan toe. Maar het kost soms nogal wat moeite om 'op te staan' en datgene waar ik tegenop zie aan te pakken.

Uitstelgedrag heeft een aantal goede vrienden: schaamte, stress en angst.

  • Schaamte omdat je het toch allang had kunnen doen, omdat je het gewoon ff niet weet (voelt als falen) en omdat er een kritisch stemmetje in je hoofd fluistert of schreeuwt 'heb je het nou nóg niet gedaan?!!!'.
  • Stress, omdat de berg waartegen je aankijkt steeds hoger wordt en je toch al zo veel te doen hebt (en misschien nog meer uitgestelde zaken op je to-do-lijstje hebt staan). Of omdat de schaamte je 'aan' zet en dat is extra belastend en stressvol.
  • Angst omdat je niet 'betrapt' wilt worden op je uitstelgedrag want dat voelt als falen (iedereen om je heen heeft daar namelijk helemaal geen last van - ahum) en angst dat je het overzicht verliest, overweldigd raakt.

En dat levert dan weer extra stress, schaamte en angst op. Er ontstaat een vicieuze cirkel...

Zo is uitstelgedrag een venijnig moeras waarin je diep kunt wegzakken. Elke keer als ik mezelf betrap op uitstelgedrag moet ik het kritische stemmetje in mij tot kalmte manen en bewijzen dat ik ook een andere beweging kan maken. Hulp vragen aan mijn vrouw of een vriend, of simpelweg delen dat ik er last van heb. En dan gaan doen wat ik te doen heb. Om er achter te komen dat het meevalt, plezier oplevert, oplucht en dat ik het toch wel kan.

Zo ook dit inspiratiebericht. Het loopt al weer enige tijd op mijn to-do-lijstje mee en elke keer herplan ik het schrijfwerk. Nu niet meer - niet langer snoozen, het is tijd om op te staan!

In dit inspiratiebericht wat nieuwtjes en tips!

Hartelijke groet, Michiel 


De leider als baken - het wordt tijd!

Als het over uitstelgedrag gaat: ik ben al meer dan anderhalfjaar geleden begonnen met het schrijven aan een boek over leiderschap, dat de werktitel 'De leider als baken' kreeg. Na een voorspoedige eerste start kwamen er allerlei schrijf- en andere projecten op mijn pad die me het excuus gaven dat ik er geen tijd voor had.

Zo heeft het werk in 2023 grotendeels stilgelegen. Tot ik in december, aangemoedigd door mijn vrouw en zoon, mij een paar dagen in Düsseldorf terugtrok in een hotel om me maar met een ding bezig te houden: het schrijfwerk weer oppakken. Om daar weer te ontdekken dat als ik eenmaal de 'kraan open zet' het begint te stromen en de woorden komen, de ideeën er blijken te zijn en ik het alleen maar hoef te laten landen op papier (nou ja, in de laptop dan).

Begin 2024 presenteerde mijn collega coach en auteur Veronica Waleson haar nieuwste boek 'wat nou focus?' - over mensen die 'multi-talent' genoemd kunnen worden. Haar interview met mij werd een bijdrage aan dit boek en dus werd ik uitgenodigd op het feestje. Bij die feestelijke boekpresentatie ben ik op haar uitgever (Marcel Roozeboom van Futuro Uitgevers) afgestapt en heb het gesprek aangeknoopt. Binnen een paar weken hebben we elkaar een aantal keer ontmoet en lag er een uitgeef overeenkomst. 

Met als gevolg dat ik mezelf nu een behoorlijke stok achter de deur heb gecreëerd om door te gaan, niet langer uit te stellen en gas te geven. Zodat het boek in de tweede helft van 2024 het levenslicht gaat zien.

Waar het over gaat? In het kort: het bestaat uit twee delen. Het eerste deel gaat over 'wat je op school niet leert, maar wel moet weten om een baken voor anderen te zijn' en het tweede deel gaat over 'hoe doe je dat dan als leidinggevende in een organisatie'. Met als doel: meer sociale en psychologische veiligheid op de werkplek, meer plezier en meer vitaliteit voor de leider zelf en voor zijn collega's.

Volgende keer meer over de inhoud en de voortgang! En over de definitieve titel... 😄


Als jij ook iets uitstelt:

misschien is het voor jou ook tijd om dat niet langer te doen...


Stress - we kunnen niet zonder, maar wat als het te veel wordt?

Na een jaar van opleiding en certificering mag ik mezelf sinds kort CSR Coach en partner van CSR Expertisecentrum Stress & Veerkracht noemen.

Fijn, zul je wellicht denken, maar wat betekent CSR eigenlijk en wat betekent zo'n extra 'schildje aan de deur van je praktijkruimte'?

CSR staat voor Chronic Stress Reversal. Het herstellen van chronische stress. Stress is gezond, we hebben het nodig, maar als je alleen nog maar 'aan' staat en je fysieke herstel eronder gaat lijden, dan wordt stress ongezond. Dat merk je niet meteen, maar pas als je langere tijd te veel 'aan' staat en te weinig herstelt. Met de aanpak van het CSR Centrum die ik nu hanteer bied ik een wetenschappelijk onderbouwde methode om mensen die stressklachten, overspanning of burn-out klachten ervaren te begeleiden naar een gezonde balans en meer vitaliteit.

Tegelijkertijd heb ik de afgelopen jaren gezien dat (ongezonde) stress ook speelt bij allerlei levens- en leiderschapsvragen waarmee mensen in mijn praktijk komen. Zeker daar waar schaamte en angst spelen, is een verhoogd stressniveau ook waarschijnlijk. Met kennis over stress en hoe dat zich in het lichaam manifesteert help ik mensen meer inzicht in zichzelf te ontwikkelen. Allerlei lichamelijke sensaties, emoties en gevoelens laten zich daardoor ook (beter) verklaren en de weg naar heling ligt anders en soms sneller open.

Ik ervaar het als een grote verrijking voor mijn ontwikkeling als mens en als begeleider dat ik deze stap gezet heb en daarmee meer bedding kan bieden voor iedereen die ik in mijn praktijk mag ontvangen.

Als het gaat om het voorkomen van stress- en burn-out klachten, heb ik een mooi en kort programma voor voorlichting in organisaties. Want als je begrijpt hoe het stress systeem werkt en hoe het overbelast kan raken, kun je het ook voorkomen. En dat is voor veel werkgevers in deze tijd geen overbodige luxe!

Dus ervaar je stressklachten of wil je in je organisatie voorkomen dat mensen chronische stressklachten ontwikkelen? Neem contact met me op en we kijken wat ik voor je kan doen!


Oog voor transitie

Afgelopen maandag 8 april verzorgde ik een webinar bij de opening van de 'Week van Samen Opleiden en Ontwikkelen in Transitie', van het Platform Ontwikkelen en Professionaliseren. In dit platform werken allerlei opleidingsorganisaties samen om de ontwikkeling van het onderwijs te ondersteunen.

Samen met Ester Scholten van de organisatie verrichtte ik de aftrap van de week waarin allerlei online webinars verzorgd werden en op 11 april ook een congres plaatsvond in Het Spant in Bussum.

Als je een samenvatting wilt lezen van mijn webinar, klik dan hier. Je kunt er zelfs het webinar nog bekijken.

Wat wel interessant was, ook voor mezelf: ik begon met een kleine enquete met Mentimeter (een online enquête programma).

Daarbij stelde ik vier vragen en de antwoorden waren interessant, dus die wil ik graag met jullie delen:

1. Ik heb een hekel aan verandering: 94% oneens - dat strookt met het beeld dat mensen niet tegen verandering zijn;

2. Als je focust op de laatste verandering die je meemaakte: ik voelde me actief onderdeel van het proces: 60% eens, 40% oneens

3. Er werd bij die verandering voldoende stilgestaan bij wat dit met alle betrokkenen deed: 75% oneens, 25% eens.

4. Wat ik het meest gemist heb bij deze verandering: daar kwamen woorden als betrokkenheid, transparantie, tijd, communicatie, respect, zingeving, et cetera.

Deze enquête bevestigt wat onderzoek al langer laat zien: mensen zijn bereid om te veranderen, maar niet om veranderd te worden. Zodra ze in het proces het gevoel krijgen dat ze niet gezien worden, er niet toe doen en niet gehoord worden, ontstaat een vorm van weerstand.

Dus oog hebben voor transitie is oog hebben voor wat er in mensen gebeurt voor, tijdens en na veranderingsprocessen.

Ben je ook met veranderingen in je organisatie bezig en wil je hier meer over weten? Neem contact op en we verkennen hoe jij verandering met meer oog voor transitie en met minder weerstand zou kunnen doorvoeren.


TIP voor jou:

Ontspannen tussendoor

Iedereen kent het wel: je hebt een opgejaagd gevoel, misschien voel je je soms overweldigd door alles wat er op je af komt. Of na een intensief overleg merk je dat je gespannen bent. 

Je lichaam staat vol aan en je merkt wellicht niet dat je hartslag hoger is en dat je ademhalingsfrequentie flink is toegenomen. Misschien voel je spanning in je nek of heb je hoofdpijn.

Wat kun je dan doen?

Je kunt snel ontspannen door een simpele ademhalingsoefening te doen, waarbij je slechts 6 keer per minuut in- en uitademt. Door dat een paar minuten te doen, gedurende een paar keer per dag, bouw je herstelmomenten in. Je ademhalingsfrequentie daalt, je hartslag daalt, je bloeddruk daalt, je spierspanning daalt en de hoeveelheid stresshormonen in je lichaam daalt.

Je kunt dit doen door met je horloge te gaan tellen, maar dat leidt mogelijk af. makkelijker is om een ademhaling-app te gebruiken zoals de Breathing App die je kunt downloaden op je telefoon. Als je een smart-watch hebt zit er mogelijk ook een mindfulness app met ademhaling-timer op.

  • Download de 'Breathing App' op je telefoon en stel deze in op 4 seconden inademen, 6 seconden uitademen.
  • Stel de tijd in op 3 of 5 minuten.
  • Doe je ogen dicht als je de app opgestart hebt of ga ergens zitten waar je niet afgeleid wordt.
  • Adem rustig in en uit op het ritme van de app.

Je zult merken dat je lijf en ook je hoofd rustiger worden. Als je dit een paar keer per dag doet, gedurende langere tijd (een paar weken) dan gaat je basis ademhalingsfrequentie naar beneden en kun je dus ook als het 'spannend' is, langer rustig blijven. Dikke winst voor je gezondheid!

Succes met oefenen! Heb je vragen? Weet je welkom!


Wat komt eraan?

  •  De workshop 'Leiden vanuit Mannelijke Kracht' die ik met/voor De School voor Transitie verzorg op 26, 27 en 28 juni aanstaande. Er zijn nog een paar plaatsen beschikbaar voor mannen die niet langer willen 'snoozen'. Klik hier voor meer info en inschrijven.
  • Samen met Marnix Reijmerink en Jakob van Wielink schrijf ik ook een boek waarin we de mythes rondom 'mannelijke kracht' doorprikken en je meenemen naar waar man zijn volgens ons over gaat. Wil je meer weten over 'Leiden vanuit Mannelijke Kracht - Mythes ontrafeld'? We schrijven en posten er al over, Kijk hier maar eens.
  • Op 26 november 2024 verzorg ik op de Dag van de Coach, georganiseerd door het Tijdschrift voor Coaching, een workshop over schaamte en stress. In een volgend Inspiratiebericht meer over mijn workshop en over deze dag die 'Vitaliteit' als thema heeft.